Banner Top

ODRŽAN OKRUGLI STO „PODRŠKA PRIVREDE U RAZVOJU NOVIH KVALIFIKACIJA POTREBNIH TRŽIŠTU RADA IZ OBLASTI DRVNE INDUSTRIJE“

U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja, Centar za stručno obrazovanje je u četvrtak, 12.09.2019. godine, u svojim prostorijama u Podgorici, organizovao okrugli sto Podrška privrede u razvoju novih kvalifikacija potrebnih tržištu rada iz oblasti drvne industrije“.

Tema sastanka je bila izrada novih modularizovanih i kreditno vrednovanih obrazovnih programa u skladu sa novom metodologijom, iz oblasti drvne industrije. Na početku održavanja okruglog stola, Dušan Pejović, samostalni savjetnik I u odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija je kratkom prezentacijom upoznao prisutne sa zakonskim okvirom za razvoj kvalifikacija, dokumentima na kojima se bazira razvoj kvalifikacija, kao i procedurom izrade dokumenata za razvoj kvalifikacija, savjetodavnim tijelima i nivoima u stručnom obrazovanju, sa osvrtom na izradu obrazovnih programa za ovu školsku godinu iz oblasti drvne industrije. Nakon toga, učesnici okruglog stola su razmijenili mišljenja o stanju ove oblasti na tržištu rada, kao i o mogućim ključnim poslovima i aktivnostima koji mogu biti dio standarda zanimanja. Diskusija je vođena o izradi obrazovnog programa Tehničar drvoprerade, koji je rađen po staroj metodologiji i koji treba uskladiti sa novom važećom metodologijom. Prisutni su se složili da se obrazovni program Tehničar drvoprerade može zasnivati na četiri standarda zanimanja, i to Tehnolog primarne prerade drveta, nivoa IV1, Tehnolog finalne prerade drveta, nivoa IV1, Priozvođač rezane građe, nivoa III i Proizvođač furnira i ploča, nivoa III. Dogovoreno je da se ukoliko struktura predloženih standarda zanimanja bude odgovarajuća uradi još jedan obrazovni program nivoa III Prerađivač drveta koji bi se zasnivao na dva pomenuta standarda trećeg nivoa a ulazio bi u sastav obrazovnog programa Tehničar drvoprerade.

Na sastanku je dogovoreno da se u prostorijama Privredne komore održi još jedan sastanak vezan za ovu temu te da se formira radna grupa od stručnih lica koja se bave ovim poslovima i da se započne izrada gore pomenutih standarda zanimanja, a nakon toga standarda stručnih kvalifikacija, standarda kvalifikacija nivoa obrazovanja i obrazovnog programa.

Na okrugli sto su bili pozvani i predstavnik Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, predstavnik Mašinskog fakulteta, predstavnik kompanije „Vektra Jakić“, predstavnik privrednog društva „Dekor Iva“, predstavnik fabrike namještaja „Kurti“, predstavnik privrednog društva „Pelangić trade“, predstavnik privrednog društva „Braća Dubak“, predstavnik Zavoda za zapošljavanje, privrednici – predstavnici Odbora za drvnu industriju Privredne komore Crne Gore, kao i privrednici - predstavnici Unije poslodavaca Crne Gore.

Sastanku su prisustvovali: Filip Lazović – Unija poslodavaca Crne Gore, Goran Popović – Privredna komora Crne Gore, Vuko Jovanović - Privredna komora Crne Gore, Momčilo Fatić – Uprava za šume, Naser Gargović – JU Srednja stručna škola Berane, Izeta Gargović – JU Srednja stručna škola „Vukadin Vukadinović“ Berane, Dušan Pejović - samostalni savjetnik I u odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija.