Logo
Print this page

Državno takmičenje srednjih stručnih škola

Državno takmičenje srednjih stručnih škola iz oblasti elektronike, mašinstva, saobraćaja, građevine i turizma danas je uspješno održano u Podgorici u Srednjoj stručnoj školi „Ivan Uskoković“ i u Srednjoj stručnoj školi u Nikšiću. Na takmičenju su svoja znanja, vještine i kompetencije pokazale 92 ekipe odnosno 276 učenika iz ukupno 19 gradova Crne Gore. Organizatori takmičenja, Centar za stručno obrazovanje i škole domaćini imali su za cilj da afirmišu znanja učenika, promovišu timski duh i unaprijede saradnju među školama na nacionalnom nivou.

Ovaj događaj ispratio je veliki broj direktora i nastavnika srednjih stručnih škola, predstavnika obrazovnih institucija, a bili su prisutni i gosti iz srednje škole iz Ljubljane. Direktor Centra za stručno obrazovanje, Duško Rajković, otvorio je takmičenje u Podgorici i poželio učenicima puno uspjeha na ovom i svakom narednom takmičenju.

Iz oblasti Mašinstva, predmeta Motori, prvo i treće mjesto je odnijela Srednja pomorska škola iz Kotora, drugo mjesto Srednja stručna škola „Ivan Uskoković“ iz Podgorice. Pobjednik iz predmeta Mašinski elementi bila je Srednja stručna škola iz Bijelog Polja, drugo mjesto je osvojilaSrednja stručna škola „Ivan Uskoković“ iz Podgorice, dok je treće mjesto osvojila ekipa Srednje stručne škole iz Pljevalja. Srednja građevinsko-geodetska škola „Inž. Marko Radević“ iz Podgorice osvojila je prvo i drugo mjesto iz predmeta Tehničko crtanje, a treće mjesto pripalo je Srednjoj stručnoj školi iz Bijelog Polja.

Što se tiče oblasti Saobraćaj, iz predmeta Bezbjednost saobraćaja prvo mjesto osvojila je Srednja stručna škola „Ivan Uskoković“ iz Podgorice, drugo mjesto Srednja stručna škola „Vukadin Vukadinović“ iz Berana, a treće mjesto Srednja stručna škola iz Pljevalja. Za predmet Upravljanje vozilom, najbolje se pokazala Srednja stručna škola „Ivan Uskoković“ iz Podgorice, drugo mjesto je osvojila Srednja stručna škola iz Bijelog Polja, a treće mjesto Srednja stručna škola „Vukadin Vukadinović“ iz Berana. Pomorska škola iz Kotora je osvojila prvo i drugo mjesto iz dva predmeta: Transportno osiguranje i Mehanizacija luka i terminala, dok je treće mjesto pripalo Srednjoj stručnoj školi „Ivan Uskoković“ iz Podgorice. Ova škola je osvojila prvo i treće mjesto iz predmeta Organizacija prevoza, dok je ekipa Srednje stručne škole iz Bijelog Polja zauzela drugo mjesto.

U području rada Trgovina, turizam i ugostiteljstvo, ekipa Srednje stručne škole iz Cetinja zauzela je prvo mjesto iz predmeta Turističko poslovanje, dok je Srednja mješovita škola „Vuksan Đukić“ Iz Mojkovca osvojila drugo i treće mjesto. Škola za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“ iz Podgorice, pobjednik je iz predmeta Restoraterstvo, a Srednja mješovita škola „Ivan Goran Kovačić“ iz Herceg Novog osvojila je drugo i treće mjesto.
Iz oblasti Građevinarstva, predmeta Nacrtna geometrija, prva dva mjesta osvojila je Srednja građevinsko-geodetska škola „Inž. Marko Radević“ iz Podgorice, a treće mjesto je pripalo Srednjoj stručnoj školi iz Nikšića. Iz predmeta Statika i otpornost materijala prvo i treće mjesto pripalo je Srednjoj građevinsko-geodetska školi „Inž. Marko Radević“ , a drugo mjesto Prvoj srednjoj stručnoj školi iz Nikšića. Srednja građevinsko-geodetska škola „Inž. Marko Radević“ iz Podgorice zauzela je i prva dva mjesta iz predmeta Građevinske konstrukcije, dok je treće mjesto osvojila ekipa Srednje mješovite škole „Ivan Goran Kovačić“ iz Herceg Novog.

Takmičenje iz oblasti Elektrotehnika, koje je održano u Nikšiću, organizovano je kroz provjeru znanja i vještina kroz teorijski i praktičan zadatak iz predmeta Elektronika gdje je pobjednik Srednja elektro-tehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice, drugo mjesto zauzela je Srednja elektro-ekonomska škola iz Nikšića, a treće mjesto Srednja stručna škola iz Rožaja.

Ovi rezultati ukazuju na kvalitet i konkurentnost znanja i vještina učenika stečenih kroz obrazovne programe koji se realizuju u srednjim stručnim školama u Crnoj Gori u sve tri regije, a poslužiće kao podsticaj narednim generacijama učenika da se opredijele za srednje stručne škole i nakon njihovog završetka budu spremni za tržište rada.

Obrazovanje i privreda