Logo
Print this page

ODRŽAN OKRUGLI STO „PODRŠKA PRIVREDE U RAZVOJU NOVIH KVALIFIKACIJA POTREBNIH TRŽIŠTU RADA IZ SEKTORA ZDRAVSTVO I SOCIJALNA ZAŠTITA“

U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja, Centar za stručno obrazovanje je u utorak, 17.09.2019. godine, u svojim prostorijama u Podgorici, organizovao okrugli sto „Podrška privrede u razvoju novih kvalifikacija potrebnih tržištu rada iz sektora Zdravstvo i socijalna zaštita“.

Tema sastanka je bila izrada novog modularizovanog i kreditno vrednovanog obrazovnog programa Farmaceutski tehničar iz sektora Zdravstvo i socijalna zaštita, u skladu sa novom metodologijom. Na početku održavanja okruglog stola, Jadranka Radunović, samostalna savjetnica I u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija je kratkom prezentacijom upoznala prisutne sa zakonskim okvirom za razvoj kvalifikacija, dokumentima na kojima se bazira razvoj kvalifikacija, procedurom izrade dokumenata za razvoj kvalifikacija, savjetodavnim tijelima, nivoima u stručnom obrazovanju, uz osvrt u pogledu obrazovnog programa Farmaceutski tehničar, na Mađunarodni standard klasifikacije zanimanja (ISCO-08), kao i na aktuelnosti u zemljama okruženja. Dodatna pojašnjenja o ukupnom procesu, dala je Sandra Brkanović, rukovodilac Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija.

Nakon konstruktivne rasprave, dogovoreno je da učesnici okruglog stola, detaljno razmotre materijal, koji je bio predmet sastanka, i pripreme svoje prijedloge na kojim standardima zanimanja bi se mogao zasnivati modularizovani obrazovni program Farmaceutski tehničar, koji će biti detaljno razmotreni na narednom sastanku.

Sastanku su prisustvovali: Zorica Potpara – UCG Medicinski fakultet Podgorica, Snežana Stanković – Zdravstvena ustanova Apoteke Crne Gore "Montefarm" i Farmaceutska komora Crne Gore, Željka Bešović – Agencija za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore, Sonja Bulajić – Agencija za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore, Marina Lipovac Pavićević – Meditas Crna Gora, Nataša Đukanović – Apoteka 36.6 Podgorica, Maja Jovanović - Đurašković – Marija pharm Golubovci, Ana Čabarkapa – BENU Apoteke Crna Gora, Dragana Vučetić – Apoteka Lukić Podgorica i Vesna Radulović – Zavod za zapošljavanje Crne Gore.

Obrazovanje i privreda